VAB – Vård Av Barn

2024/09/16

Om du behöver stanna hemma från jobbet eller förlorar a-kassa för vård av barn vid sjukdom kallas det för vab. Vi på Säljarnas har samlat all viktig information, hur du anmäler till försäkringskassan, vilka regler som finns och vi har samlat och besvarat de vanligaste frågorna.

Vad gäller när ditt barn är sjukt?

Om ditt barn är sjukt och inte kan gå till förskolan eller skolan, stannar du hemma för vård av barn. Du som är anställd eller arbetssökande, får ersättning från Försäkringskassan i form av tillfällig föräldrapenning som täcker din förlorade inkomst eller ersättning under de dagar du inte kan arbeta eller söka jobb.

Det finns vissa regler när det kommer till att vabba, du har rätt till att vara hemma i upp till sju dagar, inklusive helger, utan att lämna ett läkarintyg. Är ditt barn fortfarande sjukt efter dessa dagar kräver Försäkringskassan att du lämnar ett läkarintyg för fortsatt ersättning. Läkarintyg kan du få på vårdcentralen eller genom din barnavårdscentral om barnet är yngre.

Regler om ersättning

För att få ersättning från Försäkringskassan när du vabbar behöver du uppfylla vissa kriterier. Det gäller inte bara anställda, utan även egenföretagare och studenter har rätt att vabba. Som student med studiestöd ska du anmäla vab till CSN för att kunna behålla ditt studiestöd under tiden ditt barn är sjukt. Om du både studerar och arbetar, kan du dessutom få ersättning från Försäkringskassan för den inkomst du förlorar från ditt arbete.

För att få ersättning måste du uppfylla dessa kriterier:

  • Barnet måste bo i Sverige, inom EU/EES eller Schweiz
  • Ersättning gäller för barn från 8 månader till och med 12 år
  • I vissa fall kan det finnas möjlighet att få ersättning för yngre eller äldre barn
  • Du måste vara försäkrad i Sverige, vilket du normalt är om du bor eller arbetar här
  • Ersättning betalas även ut om du måste följa med barnet till vården eller vårda barnet om dess ordinarie vårdgivare är sjuk
  • Om du går en kurs som sjukvården organiserat för att lära dig sköta om ditt barn, kan du också ha rätt till ersättning

Frågor & svar

Vab kan ibland kännas lite förvirrande, särskilt när det gäller regler och ersättning. Här har vi samlat svar på vanliga frågor för att hjälpa dig att förstå vad som gäller.

Vilken ålder får du vabba för?

Du kan vabba för barn som är mellan 8 månader och 12 år. I vissa särskilda fall, som vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, kan du även ha rätt att vårda barn som är äldre än 12 år, eller yngre än 8 månader.

Vad får du för ersättning?

Ersättningen du får baseras på din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Den täcker en del av din inkomstförlust för de dagar du är hemma med ett sjukt barn. Försäkringskassan betalar vanligtvis ut cirka 80% av din lön.

  • Ansöker du senast den 10:e brukar pengarna komma den 25:e samma månad.
  • Ansöker du efter den 10:e får du ofta utbetalningen den 25:e månaden därpå.

Hur anmäler du?

Du anmäler vab direkt till Försäkringskassan via Mina sidor på deras hemsida eller via appen. Ett bra tips är att vänta med anmälan tills barnet är friskt, så du vet exakt hur många dagar du varit hemma. Anmälan måste ske senast 90 dagar efter första sjukdagen.

Glöm inte att sjukanmäla ditt barn till förskolan eller skolan, eftersom Försäkringskassan ibland gör kontroller för att säkerställa att barnet inte varit i skolan under den anmälda sjukperioden.

Kan du vabba under föräldraledighet?

Oftast nej, utan du får du föräldrapenning som föräldraledig. Om ditt barn blir inlagt på sjukhus kan du dock ansöka om vab. Är ni två föräldrar kan ni båda få ersättning under hela sjukhusvistelsen.

Kan jag få ersättning om den andra föräldern är sjuk?

Om den förälder som skulle ha ansvar för barnet blir sjuk och inte kan ta hand om det, kan den andra föräldern ansöka om ersättning för att ta över ansvaret. Detta gäller även om barnet är friskt.