Förhandla tjänstebil

Fråga:

Borttagande av förmåner utan förhandling?

Hej! Skulle vilja veta vad som gäller vid borttagande av förmåner. Till exempel har vi i många år haft tidningarna Fri Köpenskap och ICA nyheter. För något år sedan togs den ena bort och nu försvinner den andra. En annan sak som KAN kom att hända. Vi har tjänstebilar idag. Vi får välja ganska fritt upp till ett tak. Rykten säger att kommande avtal ger oss möjlighet att välja t.ex. Skoda Octavia, Opel Astra o Ford Focus. För oss blir det då en sänkning av bilvärde vilket betyder lägre förmån vilket betyder lägre pension och lägre sjukpenninggrundande inkomst? Kan företaget bestämma sådant utan att förhandla om tjänstebilar? Man kan ju betrakta detta som en lönesänkning. Får företaget genomföra sådant utan vidare? Möjlighet att ha NOLL-bil finns men det gäller då att man har en bil till i familjen vilket jag inte har.

Svar

Din fråga rör rätt till avtalade anställningsförmåner. De förmåner du nämner kan ses som en del av lönevillkoren som också föranleder (i vart fall beträffande fria tidningar – borde föranleda) förmånsbeskattning. Arbetsgivaren kan inte ensidigt ta bort eller ändra villkoren, det följer av vanlig avtalsrätt. Reservationen ang tidningarna gäller om varje anställd får tidningen hemma eller om det finns ett ex till för alla o envar på arbetsplatsen typ att de finns \”på fikabordet\” varje dag. I det senare fallet kan det ses som en arbetsledningsfråga och då skulle nog tidningarna kunna tas bort direkt. Dessutom bör ev ändringar av tjänstebilar förhandlas inom ramen för MBL och bolaget kan anses ha primärförhandlingsskyldighet beträffande ev. ändringar och ev. bakomliggande behov för dessa.

Har du frågor kring anställningsavtalet? Vi hjälper dig läsa det finstilta! Skicka in ditt avtal för granskning på Avtalskollen