Ledighet

Willes semesterchecklista 

2022/05/23

Det är inte helt lätt att ha koll på allt som rör semestern men du behöver ha lite koll. Wille Kaldo, jurist på Säljarnas ger oss en checklista med några viktiga saker som kan vara bra att känna till.  

Semesterlagen: 

Grunderna i semesterlagen säger att du har rätt till fyra sammanhängande semesterveckor mellan juni och augusti. 

Arbetsgivaren bestämmer när du ska ta ut din semester: 

Du har rätt till semester och kan ge ett önskemål för när du vill ta ut den. Däremot har arbetsgivaren sista ordet och kan säga nej om det inte passar sig. Du kan alltså inte kräva att få semester när du vill.  

Semesterersättning: 

Semestern tjänas ihop genom att arbeta. 

Om X är din fasta lön och du har 25 semesterdagar utan kollektivavtal så är det X + 12% utöver din lön som blir semesterersättning. Det gäller även på provision. Exempelvis en provision på 100 tusen motsvarar 12 tusen i semesterersättning som du tjänat in utöver den semesterersättningen du får per dag. 

Semesterlagen är tvingade:

Det vill säga att du aldrig kan avtala bort din semester. Har du villkor i ditt anställningsavtal som är sämre än semesterlagen säger så gäller de inte. Extra viktigt för dig med rörlig lön att ha koll på. 

Spara semesterdagar: 

Enligt lag får du spara upp till 5 dagar som är överskridande utöver dina 20 intjänade dagar.  Dagarna går att spara upp till 5 år om inte du och din arbetsgivare kommer överens om att du ska spara dessa dagar ytterligare ett år.  

Lojalitetsplikt:

Betyder att du är skyldig att vara lojal till din arbetsplats även om du är på semester. Exempelvis inte prata dåligt om din arbetsgivare på sociala medier. 

Du har däremot inget ansvar att arbeta på din semester. Om du skulle behöva arbeta så ska det inte räknas på din semester. Det går inte att dela upp semesterdagar i halva dagar, därför kan det vara bra att prata med din arbetsgivare för att hitta en lösning. Exempelvis att du tar ut fyra semesterdagar på en vecka men att du är ledig 5 dagar med små avbrott för jobb. 

Lönespecifikation: 

Kolla ordentligt på din lönespecifikation så du är säker på att du förstått vad det är för pengar du får. Med rörliga lönedelar kan det vara svårare att tolka.

Wilhelm tipsar om att vara extra uppmärksam på vad som står för att minska risken för problem längre fram. Det är viktigt att du frågar om du inte förstår. Arbetsgivaren är skyldig att redovisa för dig. 

Rätt till provision under semester: 

Exempel: Du har en parameter i din provisionsmodell som säger att du ska få provision när kunden betalar. Om kunden då betalar under din semester så ska du självklart ha provision för den affären. Det gäller även om du skulle vara sjuk. Det är arbetet bakom, inte när provisionen löses ut som gäller. Vart personen skulle befinna sig ska inte vara styrande. 

Solklart? Annars kontaktar du bara oss på Säljarnas så hjälper vi dig! Ps. Skicka gärna med ditt anställningsavtal så vi också får lite koll innan vi kontaktar dig. Tänk på att det kan röra sig om mycket pengar för dig. 

Eller maila in det på Info@saljarnas.se