Vi behöver fler kvinnor inom sälj

2018/08/08 • Emma Wallin

”- Hur orkar du jobba med sälj? Jag skulle aldrig klara av att jobba med försäljning, Jag är ingen säljare, säljare vill bara tjäna pengar, tänker bara på sig själva” är något jag hör ofta från min omgivning.
Människor har än idag en felaktig bild om vad sälj är. Tyvärr så leder det till att en stor majoritet väljer att inte överväga en karriär inom sälj, framförallt är det kvinnor. Det är synd. Väldigt synd då kvinnor sitter inne på så många bra kvaliteter för att lyckas och även gynna bolags ROS (return on sales).

Vi hör ofta hur viktigt det är att få in fler kvinnor inom IT och ingenjörsyrken vilket vi också ser att allt fler företag uppmanar kvinnor att överväga en karriär inom dessa områden. Men vi ser inte att samma effort görs inom sälj. Enligt en studie från CEB Global så är sälj den avdelning inom företagsvärlden som har näst störst gap mellan könsfördelningen. Även en studie från Linkedin visar att kvinnor enbart representerar 39 %. En siffra som ökat med ynka 3 % under se senaste årtiondena.

Varför det är så få kvinnor som väljer yrket är en annan frågeställning – som troligen är kopplade till strukturella faktorer, normer i samhället, brist på förebilder som kvinnor kan identifiera sig med. Jag tror även att kvinnor tenderar mer att ha förutfattade meningar om vad sälj är. Kanske kopplar till den gamla stereotypa bilförsäljaren med bakåt kammat hår, och gå över lik för att stänga en affär. Att säljare är pushiga, irriterande, manipulativa och oärliga. Detta är såklart inget som någon vill bli förknippad med, oavsett om man är man, kvinna eller något där i mellan.

Nog om de – varför behöver vi då fler kvinnor inom sälj? Och varför bör kvinnor överväga en karriär inom sälj? Vi börjar med detta: ”Kvinnor har 5% större chans att stänga en affär än män” detta enligt en artikel från Hubspot.

Även studie gjord på totalt 989 studenter under 7 års tid av Professor Joel Le Bon från Huston University – College of Business Sales visar att topp – presterarna bestod till 62,5 % av kvinnor.

Företag med högre andel kvinnliga säljchefer har 42 % högre ROS ( Return on sales)

Kvinnor har i 11/12 fall högre EI än män (Emotional intelligence)

Kvinnor är bättre lyssnare och lyssna är en fundamental förmåga inom sälj. Faktum är att hela 74 % av potentiella kunder har större chans att genomföra ett köp efter att de känner att de blivit lyssnade på. Detta är väldigt intressant och tydligen så skiljer sig kvinnor och mäns hjärnor åt i sin struktur. Heschl’s gyrus som det så fint heter är kopplat till lyssnande, vilket har en större volym i en kvinnlig hjärna.

Utöver studier och fakta så är sälj otroligt kul, flexibelt, du lär dig värdefulla skills som du kommer ha användning för hela livet med tanke på att vi just säljer till alla, hela tiden. Många företag letar dessutom idag efter personer med säljbakgrund på grund av att de besitter kunskaper och färdigheter du inte lär dig i skolbänken.

Så, okej – det finns alltså en mängd olika studier och fakta på att det är både bättre utifrån ett företagsperspektiv samt att kvinnor besitter förmågor som är klockrena för att lyckas inom sälj. Så, varför finns det inte fler kvinnor inom sälj?