Ledaskap

Negativ stress? Då kan självledarskap vara lösningen.

2023/04/26

Googlesökningen på negativ stress ger över 15 000 000 träffar så behovet av självledarskap är kanske viktigare än någonsin. Saleseffect träffar Deborah Mühlrad som dagligen hjälper personer att må bättre med hjälp av självledarskap.

Redaktionen fick tips från en person som precis deltagit på en av Deborah Mühlrads föreläsningar. Personen hade på den entimmes långa frukostföreläsningen fått med sig både insikter och några enkla verktyg att hantera negativ stress på. Värt att kolla upp tänkte vi och ringde upp Deborah.

Vem vill inte ha work-life-balance?

Deborah Mühlrad är utbildad terapeut och beteendevetare och har arbetat både inom privat och offentlig sektor. Hon har både enskilda terapisamtal och föreläser för företag om ledarskap, stresshantering och work-life-balance kopplat till sina egna erfarenheter som terapeut.

Work-life-balance … Smaka på det ordet! Vem vill inte ha det? Så enkelt att säga, men så svårt att få det att fungera i en värld där allt går supersnabbt. Ibland jobbar du hemma, ibland på kontoret, du är ständigt nåbar, deadlines ska hållas och du ska både orka träna och hinna med förskolelämningar och samtidigt få tid att umgås med familj och vänner.

Led dig själv smartare

När kraven ökar, kroppen börjar säga ifrån och det känns som att tiden inte räcker till måste du säga ifrån för att inte bli utbränd! Du måste leda dig själv smartare. Helt enkelt lära dig självledarskap!

Lär dig skilja på farlig och ofarlig stress

Stress i sig är inte farligt. Tvärtom är det något som vår kropp är rustad för att klara av och som faktiskt är viktig för vår överlevnad, berättar Deborah. Det är när kroppen hela tiden pumpar ut stresshormoner för att du ska orka klara av alla utmaningar, aktiviteter och deadlines och du aldrig tillåter dig att vila och återhämta dig som stressen blir farlig. När nivån av stresshormonerna aldrig hinner sjunka tolkar vår hjärna det som att vi står inför en hotfull situation precis hela tiden och det är farligt.

Den ofarliga stressen sker när vi får stresspåslag korta stunder och där vi efteråt får vila och återhämta oss. Vi tar ett exempel. Säg att du måste springa till bussen för att hinna med den i tid, men väl på bussen kan du andas ut och återhämta dig. Eller så har du en kort period med mycket på jobbet men vet att du kommer kunna vila och återhämta dig om några veckor. Då är stressen ofarlig, säger Deborah.

Detta är varningstecknen

Deborah brukar beskriva varningstecken inom tre områden: fysisk, mental och emotionell stress. 

  1. Varningstecken för fysisk stress är ofta sömnstörningar, stillasittande och återkommande förkylningar och värk. 
  2. Varningstecken för mental stress är ofta mer kopplade till att det är svårt att fokusera på en sak i taget, du glömmer bort småsaker eller har en rastlös känsla i kroppen.
  3. Varningstecken för emotionell stress: du känner dig ofta ledsen och håglös, du blir självkritisk och tar på dig mer än vad du orkar samt att du börjar umgås mindre med nära och kära. 

Må bättre från och med nu med Deborahs tre verktyg!

Under frukostföreläsningen som vår tipsare var på involverade Deborah publiken i flera interaktiva övningar så att teorin blir enklare att förstå genom kroppens signaler. På ett inspirerande sätt delade Deborah konkreta tips på hur du leder dig själv smartare.

Här är Deborahs verktyg som du kan börja med redan idag:

1. Stanna upp och checka in med dig själv oftare. Ställ dig frågan: Vad berättar min kropp om hur jag mår just nu?

2. Var uppmärksam på vilka varningstecken som är mest i fokus för dig just nu, är det din fysiska, mentala eller emotionella stress?

3. Tänk efter på vad kan du faktiskt konkret kan göra för att minska den stressen just nu?

Så skapar du effektiv återhämtning

Återhämtning är a och o för att minska stress och öka ditt välmående. Ett sätt som Deborah själv använder för att skapa en effektiv återhämtning i sin vardag är att boka av och ta bort saker från schemat när det känns för mycket. Deborah menar att när vi tar bort saker ur schemat och ser hur vi får mer luft så minskar stresshormonerna och det känns oftast direkt lugnare. 

Deborah berättar att en av hennes kunder uttryckte sig så här:

“Det var mycket lärorikt att närvara på föreläsningen om självledarskap och stresshantering. Deborah har en unik förmåga att engagera och inkludera publiken och även skapa mycket värde för våra medarbetare.”

Det är just det som jag brinner för, fortsätter Deborah. Att få sprida kunskap om hur kroppen skickar signaler till oss hela tiden och berättar för oss om hur vi mår. Kruxet är att ingen har fått lära sig hur vi kan lyssna på kroppen och än mindre vad vi kan göra för att må bättre. Det är precis det som jag vill fortsätta folkbilda om!

Mer om:

Deborah Mühlrad har genom åren föreläst för otaliga företag i alla olika branscher så som Ikea, Byggmax och L’Oreal och inspirerat tusentals medarbetare till att må bättre med hjälp av självledarskap. Deborah har också medverkat på flera poddar. Till Deborah Mühlrads hemsida här.