Inspiration

Sälj med humor – ett effektivt verktyg för B2B-säljare

2023/09/14

Foto: Pixabay

I en värld där affärsmöten och försäljningspresentationer ofta kan vara formella och allvarliga, kan användningen av humor vara ett kraftfullt verktyg för B2B-säljare. Att sälja med humor handlar inte om att vara en komiker, utan om att skapa en avslappnad och positiv atmosfär som gör det lättare att bygga relationer, öka förtroendet och sälja bättre.

Hur kan du som jobbar med försäljning använda humor som ett strategiskt verktyg för att öka försäljningen och skapa långvariga affärsrelationer? Det ska vi tittar lite närmare på. Häng med!

Humor som en bro till relationer

När vi talar om att sälja med humor handlar det inte om att ständigt skämta eller vara oseriös. Istället handlar det om att använda humor som en bro för att skapa starka relationer med dina B2B-kunder. Humor kan bryta isen och göra affärsmöten mindre formella och stelbenta. När människor skrattar tillsammans, känner de sig mer avslappnade och öppna för samtal.

För att använda humor på ett effektivt sätt gäller det att du som säljare har koll på din kund. Finns kulturella referenser? Vilken typ av humor kan vara lämplig och vilken bör du absolut undvika? Här gäller det att tänka till och anpassa din humor till din målgrupp.

Humor kan vara en kul powerpoint-bild

En av de mest kraftfulla användningarna av humor inom B2B-försäljning är att lätta upp stämningen i möten och presentationer. När du inleder med ett lätt skämt eller en humoristisk anekdot kan du få dina potentiella kunder att slappna av och öppna upp för samtalet. Detta kan vara särskilt användbart när du möter nya kunder eller är i en situation som känns spänd och ni inte känner varandra.

Tänk på att humor inte alltid behöver vara verbal. Du kan också använda visuell humor, som bilder eller illustrationer, för att göra dina presentationer mer engagerande och minnesvärda. Kom ihåg att målet med humor är att göra ditt budskap mer tillgängligt och minnesvärt, inte att göra en stand-up-comedy-show!

Var äkta och vinn förtroende

Humor kan också hjälpa till att öka förtroendet mellan dig och dina kunder. När du visar att du har sinne för humor, visar du också en mänsklig sida av dig själv. Detta kan göra att kunderna känner att de kan lita på dig och att du är mer än bara en försäljningsperson.

För att använda humor för att öka förtroendet måste du vara autentisk. Undvik att använda skämt som inte passar din personlighet eller tvinga fram humor som inte känns naturligt. Äkthet är nyckeln!

Alla minns ett gott skratt

En annan fördel med att sälja med humor är att dina kunder kommer ihåg dig och dina presentationer bättre då människor tenderar att komma ihåg saker som får dem att skratta mycket bättre än saker som är tråkiga och formella. Inkludera humor i dina försäljningspresentationer och gör ditt budskap mer engagerande för dina kunder.

Tänk på att humor bör användas med måtta. Att överdriva det kan leda till att ditt budskap förlorar i relevans eller att du inte tas på allvar. Använd humor strategiskt för att förstärka ditt budskap, inte för att distrahera från det.

Avslutningsvis …

Säljare inom B2B-sektorn har mycket att vinna på att använda humor som ett verktyg. Du kan skapa starkare relationer med dina kunder, lätta upp stämningen i affärsmöten, öka förtroendet och göra dina presentationer mer minnesvärda. Kom ihåg att anpassa din humor till din målgrupp och vara autentisk i din användning av humor. När det görs på rätt sätt kan humor vara ett kraftfullt verktyg för att öka försäljningen och skapa långvariga affärsrelationer inom B2B-sektorn.

Och här var vi bara tvungna att avsluta med en rolig historia …

Vilken målare från Nederländerna drack mest alkohol?
Svar: Vin Sen Fan Grogg