Pension

Så påverkas din pension av turbulensen just nu – 3 tips till dig

2022/11/22

Svajiga aktiemarknader, ökad inflation, energikris - hur påverkar allt detta pensionen för dig? Här reder vi ut, ger råd för hur du kan tänka framåt och tre snabba tips att ta tag i. "Pensionen är ett maratonlopp", säger Skandias pensionsekonom.

Det har inte varit någon brist på utmaningar för ekonomin under 2022. Det finns även en risk att det blir sämre innan det blir bättre. Hur påverkar detta pensionssparandet?

– Vi har sett stor turbulens på världens aktiemarknader och ingen vet ännu hur bestående de totala ekonomiska effekterna kan bli. Det vi däremot vet med säkerhet är att just ditt pensionssparande är mitt uppe i ett maratonlopp, där påverkan inte behöver bli så stor, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter och tillägger:

– Du kommer sannolikt att få se flera recessioner och börsnedgångar drabba ditt sparande. Förr eller senare vänder börsen upp och med tjänstepension, regelbundet månadssparande och ränta-på-ränta-effekt har du goda förutsättningar att bygga upp ett bra pensionskapital på sikt.  

Möjligheter för långsiktigt sparande

Det mesta pekar på att inflationen toppar under vintern och gradvis sjunker tillbaka under nästa år. På kort sikt kan det bli stundtals oroligt på aktiemarknaderna under hösten och vintern.

– Det här skapar även möjligheter för den långsiktige. Där gäller det att utnyttja nedgången. Om vårt huvudscenario infrias så innebär det att det är nu som man ska hålla i sitt regelbundna sparande – och ännu hellre öka på det, om utrymme finns, säger Skandias ekonom Johan Lundqvist och tillägger:

– Om börsen sjunker ytterligare 10-20 procent innebär det att vi kan köpa aktier till 10-20 procents lägre pris än idag. Det kommer vara värdefullt när väl kurserna vänder upp efter hand. På två till tre års sikt är det både möjligt och troligt att börsen står högre än idag.

Tre snabba tips

  1. Skaffa överblick.
    Se över tjänstepensionen och gör aktiva val för hur pengarna ska förvaltas och vilket försäkringsskydd du behöver för familjen
  2. Fortsätt med månadssparandet
    Även i turbulenta tider.
  3. Om du har hög lön, löneväxla.
    Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att sätta av en viss del av din lön innan skatt till pension. Det kan vara ett bra sätt att öka din pension om du tjänar lite mer.

Skandia erbjuder dig som medlem i Säljarnas en kostnadsfri pensionsrådgivning.

En bra möjlighet att påverka och få bättre koll på din framtida pension. Du får konkreta råd utifrån dina egna önskemål och behov.