Trender

Så hjälper breathwork dig hantera stress och skapa balans i din arbetsroll 

2023/11/09

Andas rätt och hantera stress effektivt – nu är “breathwork” det heta ämnet som alla talar om. Fler och fler yogastudior erbjuder breathwork på schemat och de flesta kallbadare har Wim Hofs andningsmetod på läpparna. Men vad är egentligen breathwork, och hur kan det hjälpa dig att hantera stress i arbetslivet?

Breathwork, som i korthet kan definieras som medveten och kontrollerad andning, är en form av aktiv meditation för att öka närvaro, minska ångest och bidra känslomässig balans. Wim Hof, även känd som “The Iceman,” har spelat en betydande roll i att popularisera breathwork genom sin Wim Hof-metod – särskilt använd i samband med kallbad.

Vem behöver breathwork?

– Rollen som säljare kan vara stressigt med intensiva arbetsdagar och många kunder. Då krävs det att du är klar i huvudet för att klara av att ha koll på många olika saker samtidigt – smått som stort, säger andningsguide Camilla Martinez Mares.

– Om du är en person som har svårt för att sitta still och meditera kan breathwork verkligen vara något för dig då breathwork handlar om aktiv andning, vilket kan hjälpa till att skingra tankarna snabbt och effektivt.

Vilka är fördelarna?

Att praktisera breathwork har flera fördelar – det kan förbättra immunförsvaret, minska stress, öka energinivåer och förbättra ditt övergripande välbefinnande. Breathwork kan också hjälpa till att förändra dysfunktionella andningsmönster för att uppnå olika hälsofördelar.

– Det är väldigt vanligt att du bara andas i övre delen av bröstkorgen när du är stressad. Så kallad ytlig andning innebär att du huvudsakligen andas med hjälp av musklerna i bröstkorgen snarare än genom användning av diafragman, den primära andningsmuskel som sitter längre ner i magen, säger Camilla Martinez Mares och fortsätter:

– När du andas ytligt innebär det att lungorna inte fylls helt med luft, vilket leder till minskad syresättning av blodet. Detta kan resultera i trötthet, brist på energi och nedsatt mentalt fokus.

Ytlig andning kopplas ofta till det sympatiska nervsystemet, som är kopplat till kroppens “kamp eller flykt”-respons. Konstant ytlig andning kan öka känslan av stress och ångest. Därtill kan andning främst med bröstkorgen kan leda till muskelobalans och spänningar i nacke, axlar och rygg.

– Att lära dig att andas korrekt har många hälsofördelar. Genom breathwork kan du bli hjälpt att hitta avslappning, uppnå förbättrad koncentration, få ökad energi och förbättrad matsmältning, bara för att nämna några exempel, säger Camilla Martinez Mares.

Hur kan breathwork hjälpa dig som säljare?

  1. Stresshantering: Med rätt andningstekniker kan du minska den fysiska och mentala belastningen som kommer med en hektisk arbetsdag.
  • Förbättrat fokus: Medveten andning främjar klarhet och förbättrar förmågan att fokusera på detaljer, vilket är avgörande för arbetsuppgifter som kräver noggrannhet och snabbt beslutsfattande.
  • Emotionell balans: Breathwork kan hjälpa till att stabilisera känslor och främja känslomässig intelligens, vilket är viktigt för att hantera arbetsrelaterade utmaningar och relationer.
  • Ökad produktivitet: Genom att minska stress och öka fokus kan du uppnå högre produktivitet och effektivitet i sina arbetsuppgifter.