Medlemskapet i Säljarnas

När det värsta hände kom stöd och hjälp från ett oväntat håll

2023/12/09

Han har jobbat som säljare i hela sitt liv och sedan augusti i år är han trader inom stålbranschen. När Janne Petersson för snart två år sedan drabbades av en personlig tragedi hade det inte med jobbet att göra. Ändå var det där han fann oväntat stöd och hjälp.

Janne Petersson har efter knappt ett halvår precis börjat komma in i jobbet som senior trader på ett företag i stålbranschen när Saleseffect träffar honom. Han håller som bäst på att bygga upp sin kundbas och försäljningen är komplex. Jobbet innebär också en hel del resande till kunder i Östeuropa vilket skiljer sig en del mot tidigare jobb han haft där kunderna funnits i Sverige.

Sålde lotter utan vinster

Redan som liten hade Janne ett intresse för att sälja och han berättar en story som sådan tur är preskriberad vid det här laget.

  • Jag minns att jag hittade en sådan där ring med lotter när jag var så där 8 – 9 år. Jag gick runt till grannarna och sålde lotterna men tyvärr vann ingen för några priser fanns ju inte! Idag gör jag sådan tur är affärer på ett mer seriöst sätt!

Tjänstebil lockade

Efter några år som innesäljare i slutet av 90-talet dök det upp ett jobb som utesäljare på ett annat bolag som Janne sökte och fick. Han minns att det främst var tjänstebilen som lockade men när han väl fått jobbet insåg han snabbt att det bästa med nya jobbet var de relationer han fick med sina kunder och möjligheten att hjälpa dem med bra lösningar. 

  • Jag är en relationsbyggare och när jag vinner mina kunders förtroende och vi slutar diskutera priser och istället pratar affärsuppgörelser då trivs jag som bäst.

9 januari 2021 – datumet han aldrig glömmer 

Livet rullade på för Janne med fru och barn och ett jobb han trivdes med. 

Men så, helt utan förvarning förändrades allt. Jannes fru går ut på en promenad och får, helt oväntat hjärtstopp och hennes liv går inte att rädda. Dagen det hände är den 9 januari för snart två år sedan och det blir förstås en total chock för hela familjen. Det var så många saker att ta ställning till minns Janne. 

  • Eftersom allt hände utan förvarning hade jag och min fru inte fyllt i det Vita Arkivet och inte pratat om hur vi till exempel ville ha våra begravningar. Det önskar jag att vi hade gjort. Att göra det hjälper verkligen den som blir kvar att hantera situationen. Man ska prata med sin partner om det här tycker jag även om det kan kännas jobbigt och tråkigt.

Hjälp och stöd kom från ett oväntat håll

Det var otroligt många beslut att fatta med begravningen och bouppteckningen. Mitt i den här processen får Janne fakturan från sitt fackförbund Säljarnas, där han varit medlem i många år. Tanken slår honom att det kanske ingår juridisk hjälp i medlemskapet. Janne minns att han ringde facket och att han fick otroligt fint stöd och hjälp direkt.

  • Jämfört med vissa andra fackförbund är Säljarnas litet. Men det gör också att det är mer personligt, säger Janne. Deras jurist bad mig skicka in hela min frus ekonomiska liv och hjälpte mig sedan att göra hela bouppteckningen utan att det kostade någonting. 

Det ingick i medlemskapet! Det hade kunnat kosta både femton och tjugotusen kronor annars. 

De mjuka värdena viktiga

Hade inte inbetalningskortet för medlemsavgiften dykt upp precis när det gjorde är Janne inte säker på att han hade tänkt på att kontakta sitt fackförbund för att få hjälp i situationen han befann sig i.

Genom hemförsäkringen fick han hjälp med en psykolog och Janne hade också turen att ha en förstående arbetsgivare. De första tre veckorna var han ledig men sedan ville han tillbaka till jobbet och rutinerna.

”Lev här och nu!”

Trots att livet aldrig blir det samma som förut för Janne och hans familj går det vidare.

  • Jag har alltid varit väldigt direkt, säger Janne, men efter att jag miste min fru väljer jag mina strider och det finns inte mycket som gör mig upprörd längre. Det har också blivit extra viktig att leva här och nu och inte hålla på att sträva efter saker hela tiden.

Bra länkar: