Hälsa

Motivation och självledarskap

2021/10/21 • Leonardo Johansson

Med över 15 års erfarenhet av försäljning i bagaget, inklusive säljchefsroller på mjukvaru-, konsult- och produktföretag, driver Leonardo sen 2017 Lion competence som erbjuder en högkvalitativ plattform för kompetensutveckling inom B2B-försäljning. https://www.lionacademy.se/ 

Finns det någon skillnad på motivation och självledarskap?

– Motivation för mig handlar om energi som kommer inifrån och som ofta visar sig i form av en ansträngning. Självledarskap för mig handlar om att lära känna sig själv på djupet och konsten att hitta disciplinen när den behövs tillsammans med verktyg som passar en själv. 

Vad tycker du utmärker en person med ett starkt självledarskap?

– En person med starkt självledarskap är någon som inte är beroende av externa faktorer som exempelvis hur marknaden går eller hur mycket stöttning som kommer från säljchefen. Man visar på stark vilja och ambition att alltid vilja komma framåt. Det skulle jag säga är grunden. Nästa nivå är de dagar när det kan finnas yttre faktorer som påverkar hur fokuserad du är på jobbet, men ändå är beredd att fråga sig själv ”Är jag öppen för att använda nya metoder som kan hjälpa mig att komma in i matchen igen?”.

Vad hjälper dig för att hitta motivationen de dagar när den inte finns där naturligt?

– När man hamnar i dagar där motivationen inte är på topp så är det lätt att fastna i den känslan och bli mer emotionell vilket gör det svårare att tänka rationellt. För att hjälpa mig själv ur den situationen så har jag mitt ”Emergency kit” nerskrivet i mina anteckningar på telefonen. Det är då 5 metoder jag testar steg för steg. Det kan tillexempel vara att meditera, skriva ner saker som jag är tacksam för i livet eller utföra ett kortare träningspass. Oftast kan det räcka för mig att bara följa några av stegen.

Finns det några risker med att bli för motiverad?

– En risk som finns är att du upplevs som ”övertaggad” i din dialog med kunden vilket kan upplevas som mindre förtroendeingivande och i sin tur kan påverka affären negativt.

Varför behöver vi självledarskap?

– Tidigare i en drömvärld ville många säljare ha möjligheten till att jobba hemma, samma personer har nu insett att de behöver träffa kollegor för att hålla motivationen uppe. För en säljare som jobbar hemma kan därför självledarskapet vara helt avgörande för säljframgången. Självledarskapet är även extremt viktigt de dagar när dagsformen inte är på topp och du vill prestera. Att kunna ta fram verktygen som du vet fungerar för dig.

Har du nån förebild som visar på starkt självledarskap? Om ja, vem?

– Ja det har jag! Han heter Tony Robbins och är en världskänd livscoach, entreprenör och författare. Det jag tycker är häftigt med honom är att han håller hårt i sina metoder som är viktiga för honom och hjälper till att hålla energinivåerna uppe under dagarna. Oavsett vart han befinner sig i världen för att hålla långa föredrag så ser han tillexempel till att duscha kallt varje morgon för att ta del av det positiva hälsoeffekterna. Han visar på en stark vilja och disciplin att leda sig själv samtidigt som han leder andra.