Medlemskapet i Säljarnas

Vilka försäkringar ska man ha?

2022/03/30

Har du dålig koll på vilka försäkringar man ska ha? Lugn, du är långt ifrån ensam. Malin West, kundansvarig på Bliwa, tipsar om hur du ska tänka när du ser över dina försäkringar.

Det behöver inte vara så svårt att se över sitt försäkringsskydd. Det ta lite kan tid, men bestäm dig för att sätta av en kväll och gå igenom vilka försäkringar du har och vilka belopp du har försäkrat. Nedan beskriver Malin West vilka försäkringar man ska ha:

Barnförsäkring

En barnförsäkring gör stor ekonomisk skillnad om ditt barn får en allvarlig sjukdom eller blir skadad i en olycka. Försäkringen kan också vara ett viktigt stöd senare i livet, till exempel om en sjukdom eller en olycka gör att barnet inte kan arbeta som vuxen.

När ska man teckna barnförsäkring?

Tänk på att teckna barnförsäkring så snabbt som möjligt efter att barnet är fött. Vissa försäkringsbolag kombinerar en gravid- och barnförsäkring och då kan du teckna försäkringen redan under graviditeten. Den övergår sedan i en barnförsäkring när barnet är fött. Men var uppmärksam på vad som gäller för just dig. Det kan vara så att du aktivt måste teckna en barnförsäkring efter födseln.

De flesta barn har en försäkring via förskolan eller skolan. Men kommunens försäkring gäller oftast bara olycksfall och under tiden som barnet är i skolan. Och den gäller ju inte innan barnet har börjat i förskolan. En kompletterande barnförsäkring ger barnet ett mycket bättre skydd.

Livförsäkring

Det kanske är lite obehagligt att tänka på sin egen död, men livet fortsätter ju för dina efterlevande. Om du skaffar en livförsäkring får dina närmaste en förutbestämd summa pengar om det värsta skulle ske. Gå igenom er ekonomi ordentligt. Har ni bolån tillsammans eller utgifter varje månad som din partner inte kan betala själv? Räkningar måste tyvärr betalas även när din inkomst försvinner.

Försäkringsbelopp

Det är svårt att säga vilket försäkringsbelopp (alltså nivån på försäkringen) du bör välja. Generella tips kan vara att ha en livförsäkring som minst motsvarar halva bolånet eller din årsinkomst gånger två. Då får din familj tid att anpassa sig till nya förutsättningar. Men även du som bor i hyresrätt, inte minst i områden där nya hyresrätter är dyra, bör fundera över vilka förutsättningar din partner eller din familj har att bo kvar om du dör.

Missa inte att både du och din partner ska fundera över en livförsäkring, så att även du får ersättning om hen skulle gå bort.

Olycksfallförsäkring

En olycksfallsförsäkring är kanske det viktigaste skyddet för dig själv. Om du drabbas fysiskt av en olycka och där skadan blir bestående får du en så kallad invaliditetsersättning. Det är ett krångligt ord men betyder att du får ersättning om olyckan gör att du inte kan använda din kropp på samma sätt som tidigare (medicinsk invaliditet). I en del sjuk- och olycksfallsförsäkringar kan du även få ersättning om skadan påverkar din förmåga att arbeta (ekonomisk invaliditet).

Olycksfallsförsäkringen ger dig också ersättning för kostnader som du får på grund av en skada du råkar ut för. Det kan till exempel handla om läkekostnader, tandskadekostnader eller kostnader för resor. Om skadan tvingar dig till en längre sjukskrivning eller påverkar ditt utseende kan det också ge dig ersättning.

Vad många inte känner till är att vissa olycksfallsförsäkringar dessutom är en alldeles utmärkt sommarförsäkring, eftersom den skyddar vid fästingbett, solsting och värmeslag.

Just nu har du som är medlem i Säljarnas möjlighet att försäkra hela sommaren kostnadsfritt. Om du ansöker senast 31 maj får du testa liv-, olycksfalls-, och sjukförsäkringen kostnadsfritt under tre månader. Det ger dig chansen att se över vilken trygghet du behöver, samtidigt som du faktiskt har ett bra grundskydd.

Läs mer och ansök om försäkringarna på www.bliwa.se/minasidor