Profil

Martin Lundberg: På jakt efter att få förädla och förbättra

2023/01/19

Han har ägnat sitt yrkesliv åt att förädla och förbättra – vilket han även får göra på Stureplansgruppen. Men i vår bär det av på nya äventyr, med siktet inställt på en ny utmaning som gärna involverar medarbetare. Möt Martin Lundberg, försäljnings-och utvecklingsdirektör på Stureplansgruppen.

Martin Lundberg

Det var Stureplansgruppens breda utbud som lockade Martin Lundberg dit. I rollen som försäljnings- och utvecklingsdirektör jobbar han med att koordinera försäljningen för Stureplansgruppens anläggningar. Han jobbar tillsammans med ett säljteam och har under sin tid på Stureplansgruppen även hunnit vara med och starta upp Sergel hub.

– Det som lockade mig hit är den breda verksamheten som Stureplansgruppen har med flertalet hotell, restauranger och mötes- och eventanläggningar. Det är spännande att få ta ett helhetsgrepp om kunden och erbjuda dem allt från en bordsbokning för styrelsen till en sommarfest för hela företaget.

En viktig del av Martins roll är att koordinera säljavdelningen och se till så att de jobbar bra tillsammans. Han jobbar i ett team som består av ett centralt säljteam och säljare ute på de olika anläggningarna. Martin har alltid tyckt om att utveckla verksamheter och att jobba med människor är något han trivs med.

– En stor del av jobbet handlar om att skapa tighta band mellan de olika anläggningarna, hotellen och restaurangerna och deras innesälj. Det handlar om att skapa en grupp där alla pratar samma språk, förstår varandra och kan allas anläggningar så att vi kan erbjuda det bästa till kunden.

Martin har alltid lockats av att förändra och utveckla verksamheter och människor, vilket han också såg som en möjlighet att få göra på Stureplansgruppen. Om han ska hitta en röd tråd i sitt yrkesliv så är det just det som är återkommande: att ta sig an något och förädla det.

– Ju äldre jag blivit, desto mer har jag intresserat mig för medarbetare för att förstå hur jag kan få ut det bästa möjliga av en person. Det är när man mår som bäst som man kan leverera det bästa på företaget. Jag tycker det är fantastiskt spännande att få jobba med människor och grupper, att få dem att fungera så bra som möjligt.

Före Stureplansgruppen jobbade Martin som vice vd på Münchenbryggeriet i över tio år. Martin har alltid tyckt om att utveckla verksamheter och människor, även om utmaningarna sett olika ut. Han har hunnit att testa både restaurang, catering och eventverksamhet. Trots det så hade han inga planer på att jobba i eventbranschen som ung. Martin studerade till statsvetare och hade siktet inställt på en annan karriär. Men han extrajobbade på Eventyr under studietiden och fick snabbt mersmak på branschen. Statsvetarkarriären fick stå till sidan för eventbranschen och sedan dess har han varit kvar.

– Jag tänker ofta på det, att det var tur att jag inte blev statsvetare!

Martin är inte ensam om att ha kommit in i eventbranschen ung. Han märker av det tapp av medarbetare som skedde under pandemin. Det har inte fyllts på med unga talanger på några år och Martin märker av det tydligt.

– Vi har haft två år när nästan inga unga kommit in i branschen, det saknades arbetstillfällen och branschen uppfattades som osäker. Det ser vi enorma effekter av idag med den stora personalbrist som finns inom konferens, evenemang och restaurang. Det är livsviktigt för vår bransch att vi får påfyllning av ungdomar!

Om Martin ska försöka beskriva branschen och vilka människor som söker sig till eventbranschen, så menar han att det ofta är positiva och drivna människor. Just därför är det så viktigt att som arbetsgivare kunna erbjuda dem en attraktiv arbetsmiljö där de kan utvecklas. Han menar att Stureplansgruppen alltid lyckats locka kompetenta medarbetare och att det breda erbjudandet skapar möjligheter för medarbetare att utvecklas inom gruppen.

Att jobba med personal lockar honom och det är något han längtar efter att få göra igen. Han har bytt fokus i sin karriär – från att fokusera på sin egen utveckling till att sätta andras utveckling i fokus och förstå hur han kan bidra till den. Idag längtar han efter en ny utmaning där han får utveckla en verksamhet och gärna jobba med medarbetare. Det, i kombination med att han känner sig färdig med sitt uppdrag, gjorde att han sa upp sig från Stureplansgruppen. Vart det bär av härnäst är inte färdigt, men han vet att han är sugen på att ta sig an en ny utmaning.

– Jag har inte haft personalansvar på Stureplansgruppen men det är något jag saknar, att få jobba med personalen och göra dem bättre. Det har alltid handlat om det i de anläggningar jag varit med och drivit – att få ut det bästa möjliga av en person eller produkt.

Korta frågor

Ålder: 47 år
Familj: Fru och tre barn
Bor: Danderyd
Gör: Försäljnings-och utvecklingsdirektör på Stureplansgruppen
Vad läser du just nu: Ålevangeliet

Har du någon insikt eller lärdom som har varit viktig för dig under din karriär? Det finns alltid en logisk anledning till att människor tar de beslut de gör, trots att det kan verka ologiskt. Det gäller att hitta anledningen, då förstår man människan bättre.

Om du skulle göra om din karriär, skulle du göra något annorlunda? Jag är väldigt glad att jag inte fortsatte jobba som statsvetare, jag tänker ofta på det.

Kan du berätta något vi inte visste om dig? Jag är femfaldig Stockholmsmästare i hastighetsskridskor.

Vad gillar du att göra på fritiden? Jag sportar och jagar.

Var ser du dig själv om tio år? Jag ser mig som en lycklig och harmonisk, f.d eventpajas!

Vad gör du en typisk söndag? Förmiddagen består av att köra barn till olika aktiviteter, sen blir det någon form av egen aktivitet som en båttur eller svampplockning för att sen förhoppningsvis sitta ner och titta på en fotbollsmatch på tv.

Av: Lovisa Wallin