”Kan vi boka ett förutsättningslöst möte?”

2018/05/28 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Tredje samtalet idag från säljare som pratar oavbrutet i en minut och sen frågar om vi kan ta ett förutsättningslöst möte. Att prata oavbrutet i en minut utan att ställa en fråga eller släppa in mig i samtalet blir en annan artikel. Nu tänkte jag fokusera på det förutsättningslösa mötet. Låt oss titta på vad ett förutsättningslöst möte är och sedan titta på om det är den typen av möten vi vill ha.

Synonymer till förutsättningslöst är bland annat opartiskt och neutralt. Efter ett antal försökt på Google och Wikipedia kommer jag fram till att det finns ingen vedertagen definition av förutsättningslöst.

Låt oss därför resonera kring det. Förutsättningslöst skulle, baserat på synonymerna, innebära ett neutral möte eller ett opartiskt möte. Drar man ut det lite skulle att träffas förutsättningslöst innebära att ses utan något syfte, utan att ha någon agenda, helt neutralt.

Jag har i vissa fall stött på personer som vill boka ett förutsättningslöst möte med en säljare när de egentligen menar ett möte utan förpliktelser, jag antar att det är mindre vanligt förekommande och bortser därför från den användningen av ordet.

Då till andra frågan. Vill vi ha förutsättningslösa möten? Säljarna som ringt idag har alla frågat efter förutsättningslösa möten. Jag väljer att anta att de har som uppgift att sälja sina varor och tjänster. De gör de genom att träffa potentiella kunder. Om de vill träffa mig borde de alltså ha ett syfte.

Syftet skulle kunna vara att se om jag är en potentiell kund, dvs ställa frågor och se mina behov, det skulle också kunna vara att få till en affär.

Om de har ett syfte  borde de med andra ord inte vilja ha ett förutsättningslöst möte. Då borde de i min värld vara bättre på att berätta vad de har för syfte och se att vi är överens. Chansen att jag säger ja till ett möte ökar och framför allt ökar sannolikheten att det blir något resultat av mötet.

Det är uppenbart vart jag vill komma. Tycker jag att man skall boka förutsättningslösa möten? Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att man oavsett typ av möte skall våga vara tydlig med varför man vill boka ett möte. Om någon nu invänder och tänker, men jag gillar att nätverka och skapa nya kontakter. Perfekt säger jag, då är det syftet. Att träffas, lära känna varandra och se om det finns intresse för ett ömsesidigt utbyte.

Mitt råd är att sluta boka förutsättningslösa möten och istället boka möten med förutsättningar!