Hälsa

Kalla duschar

2022/03/30 • Emanuel Nilsson

Han föreläser om sina konstruktiva insikter och lärdomar från sin egen utbrändhet för att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Jag vet att ni tänker att det måste vara det värsta som finns i alla kategorier. Men ni har fel. Det är faktiskt en riktig energiboost för både kropp och sinne. Det är dessutom inte så svårt när man vant sig.

Men varför nu detta?

Jag blev tipsad om en pionjär på området för ett par år sedan, Wim Hof. Googla och ni ser själva. Han besitter de flesta om inte alla världsrekord när det gäller exponering för kyla. Han kan exempelvis sitta med kroppen i is i nästan 2 timmar och behålla kroppstemperaturen.

Disclaimer: successiv träning krävs, speciellt för de mest extrema bedrifterna. Har man hälsoproblem ska man givetvis rådgöra med läkare.

För den vanliga människan finns det en del vinster att göra utan att gå till extrem nivå. Det kan göra stor skillnad att bara ta en kall dusch 30 sek efter vanlig temperatur. Vill man sen kan man förlänga tiden och sänka temperaturen efter eget önskemål. Det kallaste läget på de flesta duschar är fullt hanterbart när man tränat sig. Men det viktiga är att fokusera på andningen och behålla lugnet. Kroppen kommer värma upp sig själv.

Hälsofördelar:

Jag rekommenderar den som vill läsa mer om detta att skaffa senaste boken om Wim Hof och vetenskapen kopplat till detta ”The Way of The Iceman”.

Som jag ser det finns det några tydliga fördelar som gynnar de flesta:

  1. Det är bra för immunförsvaret. Det verkar som kylan aktiverar immunförsvaret på ett sätt som dagens moderna samhälle inte gör naturligt längre. Vi är vana vid att vistas i 20-23 grader och exponeras sällan för obekväma temperaturer.
  2. Man blir pigg av det. Kroppen skapar likt vid träning en akut stressreaktion. Efter kallduschen slappnar kroppen av men energiboosten består nästan hela dagen.
  3. Bra för kärlsystemet. När vi exponeras för kyla drar kärlen i kroppen ihop sig och vidgas när kroppen fått upp värmen. Detta ökar elasticiteten i kärlen.
  4. Man dras tillbaka till nuet. Försök att duscha kallt och tänk på dina problem som du annars ältar. Det är svårt. Ditt mentala fokus krävs i nuet för att hålla lugnet i kallduschen. Det är en befrielse.
  5. Du tränar din impulskontroll. Lär man sig hålla lugnet i en kalldusch så har man kommit långt när det gäller impulskontroll. Det finns många fördelar med att ha en bra impulskontroll. I det klassiska marshmallows-experimentet undersökte man förmågan att skjuta upp en omedelbar belöning (marshmallows) mot en större belöning (fler marshmallows ) en stund senare. Man gjorde studier långt senare i livet på samma personer och det visade sig att förmågan att ha denna extra impulskontroll gett många positiva effekter.

Så varför inte testa? Kallduschar kommer inte lösa alla dina problem. Men det är ett intressant verktyg att ha i sin verktygslåda tycker jag och uppenbarligen 500 000 + instagramföljare av Iceman_hof