Karriär

Han är Säljarnas Riksförbunds nye förbundsordförande

2023/05/11

Fredrik Håkansson, Säljarnas Riksförbunds nye ordförande

Vid Säljarnas Riksförbunds årsstämma som ägde rum i Stockholm 6 maj valdes Fredrik Håkansson till ny förbundsordförande. Han efterträder Jan Zetterström som suttit på posten i åtta år.

Varje år äger Säljarnas riksförbunds årsstämma rum och vart fjärde år är det dags att välja ny förbundsordförande. Fredrik Håkansson röstades fram av de olika distrikten och efterträder Jan Zetterström som suttit på posten i två perioder. När Saleseffect får tag på Fredrik har han bara jobbat några dagar på sin nya tjänst.

  • Jag är otroligt stolt och glad över att ha fått det här förtroendet! Säljarnas Riksorganisation är ju ett partipolitiskt oberoende riksförbund som styrs demokratiskt av medlemmarna. Förbundets styrelse består av mig som ordförande, fyra ordinarie ledamöter samt två suppleanter och vårt uppdrag är att se till att kongressens olika beslut genomförs samt leda förbundets verksamhet, berättar Fredrik.

”Jag drivs av mötet med människan!”

Säljarnas Riksförbund är uppdelad i nio distrikt och Fredrik har varit verksam inom distriktet Stockholm/Uppsala de senaste tio åren, först som ledamot i fem år och sen som ordförande. I förbundsstyrelsen, har han suttit som suppleant i ett och ett halvt år innan han på stämman valdes till förbundsordförande på fyra år. Men vem är då egentligen Fredrik Håkansson?

  • Jag växte upp i Trollbäcken söder om Stockholm och första säljjobbet var som tonåring på pappas reklamfirma. Där grundlades mitt intresse för försäljning när jag på telefon sålde profilprodukter till olika företag.

”Min passion är den där synergin som uppstår i samtalen eller mötena med andra människor där vi hittar sätt där vi kan hjälpas åt att utvecklas.”
Fredrik Håkansson

  • Jag driver även mitt egna företag. Det heter Together for success, och det är mitt tankesätt oavsett vad jag gör. Det är tillsammans som vi blir bäst! Och visst, nu är jag ny på jobbet som förbundsordförande men jag hoppas komma in i verksamheten snabbt och ser fram emot att tillsammans med mina kollegor här på kansliet skapa de bästa förutsättningarna för alla er medlemmar där ute. 

”Medlemskapet är så väldigt mycket mer än bara en medlemsavgift.”
Fredrik Håkansson

  • Säljarnas är specialister på avtal och villkor som gäller för dig som jobbar med försäljning och marknadsföring och jag vill att ännu fler av våra medlemmar ska ha med oss som stöd och support i sin yrkesvardag, säger Fredrik. Oavsett om det bara gäller en snabb fråga, juridisk hjälp, olika inkomstförsäkringar eller tips på lediga säljjobb så finns vi där och kan snabbt sätta oss in i din arbetssituation och ge dig råd och stöd. 

”Min kund ringde och sa att jag ljugit.”

Vi frågar Fredrik om han minns sin bästa affär? Han tänker efter en stund och berättar sen om när han jobbade som säljare för telematiksystem/körjournalsystem. Några månader efter att han landat en riktigt stor affär ringer kunden upp och sa:


”Du ljög för oss för du sa aldrig att vi skulle spara SÅ mycket pengar! sa kunden. Jag svarade att om jag hade sagt det så hade ni förmodligen inte trott mig och inte gett mig affären!”
Fredrik Håkansson

Det är 13 år sedan och Fredrik har fortfarande kontakt med kunden.

Han minns också sin första ”riktiga” affär (jobbet hos pappa borträknat). Fredrik var 24 år och jobbade som bilförsäljare.

  • Det var egentligen inget särskilt med affären förutom att den var min allra första, berättar Fredrik. Det var ett par från Nacka som köpte en Volvo S40. Den var solid blå, ej metallic och hade manuell växellåda! 

 Vi är långt ifrån en pampig, gammaldags fackförening!”


Med ”Ny-på-jobbet-skylten” fortfarande kvar på kavajslaget frågar vi Fredrik vad som står på agendan de kommande fyra åren?

  • Den ökade digitalisering som pandemin förde med sig innebär många nya möjligheter att kommunicera på så där kan vi utvecklas. Jag vill också gärna få in fler yngre säljare som medlemmar! Och kvinnor! Säljyrket är ju tyvärr traditionellt sett ganska mansdominerat och idag har vi 83% män och bara 17% kvinnor som är med i facket hos oss.
    Jag vill också att fler av våra medlemmar ska se oss som en naturlig del i sin yrkesvardag. Vi finns här med råd och stöd och vi är långt ifrån en pampig, gammaldags fackförening! avslutar Fredrik.

Mer om Fredrik Håkansson
Född:
 1974

Familj: Fru och en dotter som tar studenten om några veckor

Bor: I hus i Tullinge söder om Stockholm

Fritidsintresse: ”Matlagning! Det är meditativt att få koncentrera sig på att skapa olika maträtter och hitta rätt smaker. Jag tappade tyvärr bort intresset för mat under några år när jag jobbade som resande säljare.”

Övrigt: Har bland annat jobbat som telefonsäljare, bilförsäljare, resande säljare och KAM inom hotellnäringen. Han är också utbildad kock och har jobbat som kock, servitör och i receptionen och med nattsäkerhet på olika hotell.

Även om du är säljaren på språng så hinner du prova på att göra Fredriks enkla Carbonara!

Ingredienser

Ca 200 g torkad spagetti

Ca 150g välrökt bacon, helst Guanciale

Olivolja till stekning

2 stora ägg

50 g parmesanost, (plus lite extra till serveringen)

Grovmalen svartpeppar 

Gör så här: Lägg den tärnade baconen i en kall stekpanna, låt steka med en skvätt olivolja på medelvärme. Smaksätt med lite grovmalen svartpeppar. 

Koka pastan enligt förpackningen i lättsaltat vatten.

Vispa de två äggen lätt i en skål och riv sen parmesanost och rör ner.

När baconet är knaperstekt, stäng av värmen och lägg över några skedar pastavatten i stekpannan och blanda runt. 

Häll av pastavattnet och lägg över spagettin i stekpannan med baconet. Rör om. Häll sen ost- och äggblandningen över pastan i stekpannan, rör runt och toppa med riven parmesanost och servera. 

Smaklig måltid!