Karriär

Från säljare till försäljningschef – går det?

2023/10/26

Jobbat som KAM ett tag och funderar du kanske på nästa steg i karriären? Men vad krävs egentligen för att bli försäljningschef och hur är det att bli chef över sina tidigare kollegor?

Är du nöjd med att vara en toppresterande säljare eller funderar du på om nästa steg i karriären är att bli försäljningschef? Här några tips på hur du ska göra i så fall för att undvika de fällor som finns. Det är nämligen inte helt självklart att du som bra säljare blir en bra försäljningschef.

Från ensamvarg till flockledare

Att jobba som säljare är i många fall ett jobb där du styr din tid och ditt upplägg helt själv så länge du levererar din budget eller lite till. I rollen som försäljningschef måste du ha förmågan att se till hela säljteamets bästa, peppa de som inte når sin budget och hjälpa dem att få fart på säljet igen. Tänk dig in i den situationen och känn efter om det är något du skulle trivas med och drivas av.

Lönen

Som säljare vet du att ju mer händer du skakar, desto fler affärer gör du och det syns också i lönekuvertet den 25:e. Som försäljningschef har du oftast en högre fast lön och kanske en provisionsbaserad del på hela teamets resultat men du har klart mindre möjlighet att helt själv påverka din lön. Är du en toppsäljare kanske du faktiskt skulle tjäna mindre som försäljningschef än du gör idag. Se statistik om löner inom sälj nedan.

Om att äta lunch ensam

Att gå från att vara kollega till att bli dina tidigare kollegors chef säger sig självt att det kan vara en utmaning. Som chef äter du lunch med de andra cheferna, står utanför en del av snacket vid kaffemaskinen och kommer känna till strategiska beslut före teamet. Det måste du kunna hantera för att vara en bra försäljningschef. Oftast är det lättare att bli försäljningschef på ett helt nytt bolag där säljteamet inte ser dig som den säljare du var förut.

Så lyckas du

Många som varit och är duktiga på lagsporter vet vikten av att hela teamet spelar mot samma mål. Du måste drivas av att alla lyckas om du ska bli bra och trivas som försäljningschef.

  1. Färdigheter. Tänk till på vad du som säljare har uppskattat hos dina försäljningschefer. Utveckla dem och gör dem till dina egna.
  2. Visa ledarskap! Som försäljningschef förväntas du vara lagledaren. Det innebär att ta initiativ, motivera teamet och vara en förebild. Det är också viktigt att kunna hantera konflikter och svåra situationer med mognad och beslutsamhet.
  3. Försäljningsstrategier – Försäljningschefer är ansvariga för att utveckla och genomföra försäljningsstrategier. Se till att ha koll på marknaden, kundbeteenden och konkurrenssituationen. Utveckla kompetens inom områden som marknadsanalys, konkurrensanalys och prissättning för att vara rustad att fatta strategiska beslut.
  4. Få ut ditt budskap. Se till att du kan presentera och få fram ditt budskap både mot säljteamet och uppåt till vd och ledningsgrupp
  5. Inspiratör. Ha din strategiska vision klar och krydda den med inspiration och peppa ditt säljteam på olika kreativa sätt för att ni tillsammans ska nå uppsatta säljmål!

Att i nästa steg gå från försäljningschef till ännu högre säljchefsroller eller en vd-roll kan ibland vara enklare än att ta steget från säljare till en chefsroll då karaktären på yrkesrollen är så stor. Om du blir försäljningschef och sedan vill bli säljare igen kan det vara en utmaning då arbetsgivare kan ifrågasätta varför du lämnar din chefsroll och ibland också se dig som ett hot mot sittande försäljningschef.

Men är du i dig själv en ledare och vet med dig att du gärna coachar och ser helhetsperspektivet har du allt att vinna på att våga ta steget fullt ut till försäljningschefsrollen!