Fråga juristen

2020/12/14

Kan jag tvingas gå till jobbet? Jag arbetar som säljare och älskar mitt jobb, men nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Min man tillhör en riskgrupp för covid-19 och jag har därför arbetat hemifrån sedan i mars. Nu vill min arbetsgivare att jag är på kontoret åtminstone två dagar i veckan och att jag börjar ha fysiska kundmöten. Jag är livrädd för att få covid-19 och föra smittan vidare till min man. Vad ska jag göra? Kan arbetsgivaren tvinga mig att vara på kontoret och att träffa kunder fysiskt?

Linnea 

Wilhelm svarar:  Grunden i ett anställningsförhållande är att arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, det vill säga hen bestämmer varifrån arbetet utgår och i stora drag hur det bedrivs. Följer du inte dessa instruktioner så är det arbetsvägran. Frågan är om arbetsvägran i ditt fall kan leda till några arbetsrättsliga konsekvenser gentemot dig.

Då detta är en (förhoppningsvis) övergående pandemi som i sinom tid kommer att ebba ut och försvinna rör det sig i ditt fall om en övergående arbetsvägran som har väldigt tydlig grund i ett privat förhållande.

Jag läser också in i din fråga att du fram till nu arbetat hemifrån. Avgörande blir då om arbetsgivaren kan visa att arbetet inte kan bedrivas från hemmet eller i vart fall blir väsentligt mycket sämre av att du arbetar hemifrån. Kan arbetsgivaren göra det skulle de, efter varningar, kunna gå vidare med en uppsägning på grund av personliga skäl men jag är väldigt tveksam till att en domstol skulle acceptera det ovan angivna som saklig grund för uppsägning. 

Måste jag betala förra ägarens p-böter?

Jag har hittat drömbilen, en lätt begagnad bränslesnål skönhet. Nu har jag fått höra att jag att kan bli skyldig att betala den tidigare ägarens skulder för p-böter, fordons-skatt och annat. Hur skyddar jag mig mot den typen av trista överraskningar?

Kim

Kristian från HELP svarar:  Fordonsrelaterade skulder som obetalda fordonsskatter, parkeringsböter och trängselskatter följer med bilen – inte ägaren. Oavsett om du köper begagnad bil av en privatperson eller en bilhandlare är det därför viktigt att du kollar upp eventuella skulder. Skulderna kan ge oanade konsekvenser och du kan till och med bli av med bilen om Kronofogden beslutar att beslagta den för att betala av tidigare skulder. Gör så här för att kontrollera bilens skulder: Gå in på Transportstyrelsens hemsida och använd e-tjänsten ”Fordonets skulder”. Be säljaren logga in med e-legitimation eller kontakta Transportstyrelsens kundtjänst. Tänk på att varken Transportstyrelsen eller Kronofogden kan lämna en helt uppdaterad bild av skulderna då det kan finnas en eftersläpning i deras register.

Anledningen till att du kan råka ut för problem med obetalda skulder är den lag som trädde i kraft 2014, för att försvåra skattefusk med bilmålvakter. 

Vad kan jag göra för kunden i jul?

Jag jobbar som KAM på ett mediebolag. Så här års brukar vi bjuda våra kunder på julmiddagar och annat trevligt. I år går ju inte det på grund av corona och jag kommer inte på vad jag istället ska hitta på. Jag har skjutit på problemet, men inser att jag måste göra något för mina kunder NU, för julen är ju snart här. Har du något sista minuten tips?

Desperat

Helena svarar:  Åh, vilket utmärkt tillfälle att överraska dina kunder med något nytt och oväntat! Gratis julbord i all ära, men vissa traditioner är helt klart till för att brytas. Och ärligt talat, hur kul är ännu en tallrik tradiga köttbullar och sill – egentligen?

Jag tycker att det viktigaste du bör fokusera på i dina funderingar är; hur kan jag använda julen som tillfälle till att stärka min relation till varje individuell kund? Kanske kan det vara så enkelt som att du skickar ett högst personligt julkort till varje person där du skriver hur mycket (och varför) du uppskattar att arbeta med dem? Kanske finns det något ditt företag kan göra pro bono för era mediekunder? Layout? Utskick? Målgruppsundersökning? Tänk värde för kunden. Vad kan du ge dem som gör att de känner uppskattning?

Och om inte något av dessa förslag flyger hos dig har du ju alltid alternativet att bjuda in dina kunder till ett digitalt video-knytisjulbord i sann modern 2020-anda!