Inspiration

En säljares smartaste gratisverktyg

2023/09/30

Foto: Marcos Paulo Pado Unsplash

I slutet på förra året började alla prata om chattboten ChatGPT. Stämde det verkligen att den klarade av att uttrycka sig i skrift nästan som en människa? Idag är vi många som använder oss av olika smarta AI-verktyg för att effektivisera vårt arbete. Här listar vi på Saleseffect våra personliga favoriter som hjälper dig att få till texten och översättningen, impa på kunddragningen och komma i tid till kundmötet.

Vi gissar att du dagligen skriver ett antal mejl, offerter och säljande texter. Ibland kanske du måste översätta eller förstå produktinformation på andra språk eller svara på någon utländsk förfrågan. Och ibland kanske du sitter där framför skärmen utan ha inspirationen att skriva så där personligt och säljande som du vet att du borde.

Kanske är du också på tjänsteresa då och då i Sverige eller utomlands.  Vilka smarta verktyg finns då som hjälper dig att tala om exakt hur lång tid det tar från flygplatsen till kunden vid en exakt tid på dygnet eller kan hjälpa dig att översätta i realtid, vilket förhoppningsvis inte behövs i Sverige men ändå …

Det är då du tar fram din mobil och de smarta verktygen. Här är redaktionens egna favoriter!

ChatGPT – skapar grunden till din text

Om du inte redan använder chattboten så är det hög tid nu. Du skapar ett konto och i rutan New chat skriver du in din fråga på det du vill få svar på. Det kan vara allt ifrån “Skriv en offert om produkt X. Måste innehålla ordet Y. ” till “Hur bakar man en sockerkaka utan gluten?”. Du kan ange hur många bokstäver texten ska ha eller vilken målgrupp den riktar sig mot. På några sekunder skriver sen chattboten en text som du kopierar in i ditt mejl och använder som grund. Sparar otroligt mycket tid!

Skapa ditt gratiskonto på https://chat.openai.com/

DeepL – översätter med hög kvalitet

Även om din engelska är bra kan det ibland vara skönt att slippa tänka och bara skriva ner det du vill säga på svenska. Översättningssajten DeepL producerar högkvalitativa översättningar genom maskininlärning och artificiell intelligens. Det går att göra flera översättningar samma dag innan sidan spärras och du behöver uppgradera dig till betalversionen. Eller byta webbläsare och göra översättningarna där. DeepL lyckas producera översättningar som inte bara är korrekta, utan också naturliga och läsvänliga.

Du kan också gå in i den översatta texten inne i DeepL och ändra och lägga till text och DeepL justerar då resten av texten så den stämmer med dina tillägg och blir språkligt och grammatiskt rätt. Funkar förstås utmärkt om du behöver översätta produktblad eller annat innehåll från nätet eller sociala medier.

Gratisversionen hittar du på https://www.deepl.com/translator

Microsoft Translator – översätter i realtid även off-line

Microsofts översättningstjänst som erbjuder översättningar i realtid – även när du är off-line! Perfekt när du är på resande fot och du vill förstå menyer och gatuskyltar, webbplatser eller dokument.

Finns som app och mer info hittar du på https://www.microsoft.com/sv-se/translator/

Linguee – rätt formulering för rätt tillfälle

Det här verktyget specialiserar sig på översättning av fraser och termer genom att visa exempel från autentiska texter. Detta kan vara användbart när du behöver förstå hur specifika uttryck används i olika sammanhang vilket kan vara extra viktigt i branschspecifika texter.

Gratissajten hittar du på https://www.linguee.com/

Google Maps reseplanerare – kom i tid till mötet

Oavsett om du använder kartan i din Mac eller Google Maps så finns den smarta knappen där som är lätt att missa (redaktionen talar här från egen erfarenhet). Hur lång tid det tar till jobbet vid olika tidpunkter har du förmodligen järnkoll på, men hur lång tid det tar att förflytta sig från till exempel ett kundmöte till ett annat i en främmande stad är svårare. Knappa in adresserna och tryck sen på den lilla knappen precis under där det står “Åk nu” eller “Planera”. Här kan du lägga in exakt klockslag och datum för din resa och få en uppskattad tid baserat på trafikläget den tiden.

Canva – skapar snyggaste presentationerna


Snyggaste presentationen eller presentationsmaterialet fixar du med gratisverktyget Canva! Massa mallar, snygga bilder och layouter som gör att dina alster kommer skilja sig från mängden och imponera på både kunderna och kollegorna. Vill du skapa presentationen i ert företags profilfärger? Då laddar du upp en bild där de färgerna är med och sen drar du in den bilden i din presentation. När du sen ska lägga till en text eller färgplatta kommer färgförslagen från din uppladdade bild upp som förslag så du behöver inte kunna ert företags färgkoder eller leta efter liknande färger på måfå. Hur smidigt som helst!

Gå in på https://www.canva.com/