Anställningsintervjun

2016/08/26

Att få komma på en anställningsintervju innebär att du har kommit förbi den första gallringen och att din kompetens är attraktiv. Väl i intervjun har du möjlighet att visa på ett mer personligt plan vem du är och vad för slags företag det är du söker dig till. Här får du konkreta och bra punkter att förhålla dig till för en anställningsintervju.

Öva innan

Förbered dig på några av de vanligaste frågorna. Ofta ställs frågor som:

  • Berätta om dig själv, arbetslivserfarenhet och privatliv.
  • Vilka är dina styrkor och sidor hos dig som du vill utveckla?
  • Varför skulle just du passa för den utannonserade tjänsten?

Ställ dig gärna framför spegeln och öva. Då ser du ditt eget kroppspråk, som är lika viktigt i en intervju. Tänk på vad företaget har för klädpolicy och klä dig därefter vid intervjun.

Kom i tid

Var ute i god tid innan intervjun. Mötet går bättre om du har lite marginal och slipper stressa. Skulle du trots allt vara sen, meddela detta till din kontaktperson.

Var påläst

Förbered dig genom att läsa på om rollen och vad den innebär. Du måste kunna motivera varför just du passar in på den utannonserade tjänsten. Vad är dina styrkor och erfarenhet i relation till det som söks.

Läs på om företaget

Det räcker oftast att gå in på deras hemsida och läsa på om produkter, företagskulturen, vision och värderingar. Du uppfattas då som seriös och intresserad. Att kunna koppla ihop dina erfarenheter mot företagets verksamhet stärker din ställning för positionen.

Ta med block och penna och förbered ett antal frågor. Det visar återigen att du är intresserad och har ett driv.