Medlemskapet i Säljarnas

Aktuellt: Tre branscher hårt drabbade av uppsägningar inom sälj

2023/11/24

Juristerna på Säljarnas fackförbund noterar just nu ett ökat antal uppsägningar inom sälj för vissa branscher. Se vilka tre branscher det är och vad du kan göra om det drabbar dig.

Vad skulle hända om du själv blev uppsagd? Många gånger behöver du ha varit med i a-kassan och facket en tid innan du får hjälp eller kan nyttja förmåner och försäkringar. Och har du höga månadskostnader kan det vara värt att skaffa dig en inkomstförsäkring som hjälper dig att klara av dina utgifter om du skulle bli av med jobbet.

I det rådande ekonomiska läget är vissa branscher mer drabbade än andra och hos Säljarnas Riksförbund, har man noterat att det inom vissa branscher sägs upp mycket säljande personal. 

De mest drabbade branscherna är:

  • Byggsektorn
  • Livsmedelssektorn 
  • Diverse branscher inom handel 

Vi ringer upp Vida Karkehabadi, jurist på Säljarnas för att höra mer om vilket grundläggande skydd du som anställd inom försäljningsyrket bör se till att.

Vad är skillnad mellan a-kassa och att vara medlem i ett fackförbund – tror många blandar ihop detta?


Vida: Ett vanligt missförstånd är att facket och a-kassan är samma sak. Detta stämmer inte. Det är två olika organisationer. Facket hjälper till med sådant som rör arbetsrättsliga frågor, medan a-kassan skyddar den som är mellan jobb. Man behöver varken vara med i facket, eller a-kassan – men det är väldigt bra att vara med i båda.

Vad kostar det att vara med i a-kassan?

Vida: Säljarnas a-kassa har en månadsavgift uppgående till 155 kr per månad. 

Och vad kostar det att vara med i facket, till exempel hos er?

Vida: Säljarnas har en medlemsavgift på 349kr/månad. För studenter och pensionärer är medlemskapet gratis! 

Hur lång karens är det innan jag får hjälp?

Vida: Detta beror på anledningen till din arbetslöshet. Har du själv inte vållat din arbetslöshet har man en karenstid på sex dagar. Från och med 1 januari 2024 sänks karenstiden till två dagar. 

Har du varit medlem i a-kassan kortare än 12 månader får du en lägre ersättning.

Och om jag är medlem och har a-kassa – hur går jag tillväga då om jag blir uppsagd? Ska jag kontakta facket redan när jag blir varslad?

Vida: Blir du uppsagd bör du anmäla dig som arbetssökande till Arbetsförmedlingen omgående. Under din uppsägningstid, då du fortsatt uppbär lön har du ingen rätt till a-kassa. Denna rätt tillkommer när ersättningen från arbetsgivaren upphör. Inkom då med ett arbetsgivarintyg till a-kassan. Uppfyller du deras krav kommer du att få ersättning. Denna ersättning uppgår till 80 % av din ordinarie lön, upp till 33 000 kr. 

Genom medlemskapet i Säljarnas har du inkomstförsäkring som hanteras av Bliwa försäkringar. Inkomstförsäkringen ger dig ytterligare ersättning.

Bra länkar:
Säljarnas – Fackförbundet för dig som jobbar med försäljning
Säljarnas A-kassa – Arbetslöshetskassan för dig som jobbar med försäljning
Försäkringskassan – Se till att dina uppgifter hos dem uppdaterade