Digitalisering

AI hanterar allt fler rekryteringar – här får du tre tips så du inte gallras bort!

2024/02/01

Fler och fler rekryteringsprocesser automatiseras med hjälp av AI och kvalificerade kandidater riskerar att gallras bort. Jenny Daza, grundare på rekryteringsföretaget TakeReference, ger tre konkreta tips på vad du ska tänka på så din ansökan inte sorteras bort.

Med ökat användande av AI inom rekrytering automatiseras fler och fler rekryteringsprocesser. Med den växande trenden av förenklade ansökningsprocesser, som LinkedIn:s ”Easy Apply”, ökar risken att kvalificerade kandidater oavsiktligt gallras bort.

Här tre tips på vad du kan göra för att ta dig fram i rekryteringsprocessen!

1. Uppdaterat CV är A och O

Om ditt CV är missvisande eller ouppdaterat, så kommer du att gallras bort innan en riktig rekryterare ens kollat på din profil.

2. Personlig kontakt med rekryterare

Kontakta rekryteringsbyråer där du får en personlig service. Fråga hur de hanterar processen? Gör de till exempel egna analyser av kandidaternas CV, även de ouppdaterade?

Det är mer vanligt än ovanligt att kandidaternas CV:n saknar relevant information eller helt enkelt är undermåligt beskrivna så hos oss läser vi mellan raderna och gör en egen analys i samband med intervju med kandidaten. 

3. Gör ditt CV läsbart för mobilen

Ett annat konkret tips är att anpassa ditt CV:s layout. En tvåspaltsdesign är ofta att föredra då många rekryterare numera läser ansökningar på mobilen. Traditionella Word-dokument kan vara svårlästa på mindre skärmar, så en mobilanpassad layout hjälper ditt CV att vara lättläst.

Så se till att uppdatera och optimera ditt CV för att säkerställa att det är anpassat för både AI och mänskliga rekryterare. Lycka till!

Av: Jenny Daza, grundare på rekryteringsföretaget TakeReference, som rekryterar och headhuntar erfarna säljare och försäljningschefer.