Digitalisering

Hjälp! Hur nätverkar jag på digitala event?

2024/09/12 • Sophia Loader

Oavsett om du är ett riktigt nätverksproffs eller inte, att mingla på digitala event innebär att du måste agerar på ett annat sätt för att knyta nya kontakter. Här 10 saker som gör dig till en digital mäster-minglare!

Foto: Sammy Sander, Pixabay

Att mingla på ett digitalt möte eller event är en konst i sig. Medan den traditionella mingelytan på en fysisk konferens erbjuder spontana samtal över en kopp kaffe, kräver den digitala varianten lite mer strategi och planering. Det handlar om att utnyttja de digitala verktyg och möjligheter som finns för att skapa meningsfulla kontakter och nätverk.

Här följer en guide på hur du bäst minglar på digitala möten, event och konferenser!

Förberedelser – nyckeln till framgång

Att förbereda sig inför ett digitalt event är minst lika viktigt som inför ett fysiskt. En av de mest effektiva strategierna är att undersöka vilka som kommer att delta. Många plattformar erbjuder deltagarlistor i förväg, och det ger dig möjlighet att göra din research. Gå igenom listan och identifiera personer som du vill fånga upp under det digitala mötet. Det kan vara någon inom din bransch, en potentiell kund eller en inspirerande talare.

När du har identifierat de som är intressanta för dig är det dags att ta nästa steg och bli vänner på LinkedIn. Skicka ett vänligt och personlig meddelande där du skriver att du förstått att ni ska delta på samma digitala event och att du ser fram emot att ”ses” då. Detta skapar inte bara ett första intryck, utan gör det också lättare att inleda samtal under eventet.

Chattrum och Breakout-sessions

Chattrum är en av de mest dynamiska funktionerna på digitala event. De fungerar som ett virtuellt mingelområde där du kan delta i diskussioner, ställa frågor och nätverka med andra deltagare. För att maximera din närvaro i chattrummet, var aktiv och engagerad. Dela insikter, svara på andras inlägg och var inte rädd för att inleda en privat chatt med någon som väckt ditt intresse.

Breakout-sessions är en annan viktig komponent för att mingla digitalt. Dessa mindre grupper ger en mer intim miljö där du kan ha djupare diskussioner och knyta starkare band. För att utnyttja breakout-sessions på bästa sätt, se till att vara aktiv och deltagande. Ställ frågor, dela dina egna erfarenheter och var uppmärksam på vad andra säger.

Många som är ovana vid digitala event kanske inte inser hur kraftfulla breakout-sessions kan vara för nätverkande. En överraskande insikt är att deltagare på digitala event i genomsnitt har fler interaktioner i breakout-sessions än vid fysiska mingel, vilket kan bero på den strukturerade naturen av dessa möten.

Bjud in till individuella möten och bygg relationer

För att verkligen fördjupa dina kontakter kan det vara värdefullt att boka individuella möten med specifika deltagare. De flesta digitala eventplattformar erbjuder möjligheten att schemalägga enskilda möten med andra deltagare. Detta är en utmärkt möjlighet att skapa en personlig koppling och diskutera specifika ämnen utan distraktioner.

För att få ut det mesta av dessa möten, förbered dig noggrant. Ha en klar agenda, men var också öppen för att samtalet kan ta oväntade och fruktbara vändningar. Var noga med att följa upp efter mötet med ett tackmeddelande och en eventuell LinkedIn-anslutning för att hålla kontakten vid liv.

Din guide till att bli en digital mäster-minglare:

  1. Förbered dig: När du anmält dig ges ofta möjligheten att besöka plattformen där det digitala eventet ska äga rum och här brukar de som ska delta presenteras. Kontakta de som är intressanta för dig redan före eventet på LinkedIn och andra sociala medier.
  1. Var engagerad i chattrum: Se till att vara aktiv i chattrum och diskussionstrådar, ställ frågor och bidra med insikter som engagerar andra deltagare.
  2. Strategisk närvaro: Delta i breakout-sessions under eventet och ha en tydlig agenda med fokus på att skapa värdefulla relationer.
  3. Följ upp snabbt: Var snabb med att följa upp meddelanden och nya kontakter efter eventet. Det visar på ditt engagemang och seriositet.
  4. Var personlig: Skicka personliga meddelanden till dem du träffat, referera till samtal ni haft, och håll dialogen levande efter eventet.
  5. Teknisk kompetens: Se till att du känner dig bekväm med olika digitala verktyg och plattformar. Gå in och besök eventplattformen där det digitala eventet ska äga rum och se vilka olika möjligheter till interaktion som finns, hur du enkelt navigerar och använder de funktioner som erbjuds.
  6. Synlig expertis: Dela regelbundet med dig av din expertis genom att delta i diskussioner, skriva i chattar och publicera insiktsfulla inlägg på sociala medier.
  7. Utnyttja alla nätverksmöjligheter: Du kan enkelt nätverka med deltagare från hela världen när eventet är digitalt. Det ökar chansen att knyta värdefulla kontakter som du annars kanske inte skulle ha träffat på ett fysiskt event.
  8. Nyttja tiden: Digitala event spar tid genom att du slipper resa. Det gör att du enkelt kan delta i fler möten och interaktioner på kortare tid, vilket i sin tur bidrar till att du blir allt mer bekväm med att mingla digitalt och få ut det mesta av varje digitalt möte.
  9. Dra fördel av en mindre stressande miljö: Om du är en person som inte tycker om att nätverka så dra nyttja av att de digitala eventen många gånger är mindre formella och stressande än de fysiska mötena. Säg till dig själv att det faktiskt är lättare att mingla och starta en konversation digitalt!

Läs mer:
Svenska Möten presenterar statistik och rapporter om den svenska marknaden.

Eventbrite publicerar insikter och rapporter om trender i eventindustrin, inklusive digitala och hybrida event. 

Meeting Professionals International (MPI) publicerar rapporter och white papers om globala trender inom möten och event, inklusive digital och hybridmötesstatistik.

Av Sophia Loader, vd Saleseffect.se